Tomaten telen tussen de Torenflats

Op donderdag 19 augustus openden Dunavie en het Welzijnskwartier een moestuin. Tussen de Torenflats in Katwijk telen bewoners samen tomaten, komkommers, peterselie en sla. Huurders van drie Torenflats aan de Katwijkse Colijnstraat, Treubstraat en J. TH. De Visserstraat hebben het afgelopen jaar samen nagedacht. Wat is er nodig om met elkaar in contact te komen én te blijven? Een van de uitkomsten is dat bewoners graag met elkaar samen een moestuin zouden onderhouden. Wethouder Gerard Mostert plantte de eerste groente en gaf de eerste gewassen water. Een vruchtbare start voor een gezonde oogst!

Ideeën komen van huurders en bewoners zelf

Tijdens het participatie project in de Torenflats -wat onderdeel is van het onderhoudsproject en leefbaarheidsproject- konden bewoners hun ideeën delen. Van samen koken, tot quizzen en van lichtjesavond tot een moestuin. Anne Slegtenhorst werkt samen Luke van den Berg dagelijks in de Torenflats. Ze hebben er zelfs een kantoor ín de flat. ‘Het is mooi om te zien hoe betrokken bewoners van de Torenflats zijn. Zelf kwamen ze met enorm veel ideeën om de leefbaarheid te verbeteren. Sinds we september vorig jaar gestart zijn met dit project, hebben we bijna alle bewoners leren kennen en gesproken. We helpen elkaar met het vinden van de juiste mensen, we verbinden en bovenal ervaren we met hoeveel plezier mensen hier wonen. We keren de negatieve mantra om naar een positieve: De flats staan in het groen en hebben een fantastisch uitzicht over de Rijn, de jachthaven, de duinen en de zee, vlak bij winkels en OV, dicht bij de uitvalswegen en bij het Katwijkse strand. De positiviteit van veel bewoners is voelbaar en dat vinden we heel belangrijk’.

‘Het project werpt zijn vruchten af’

Wethouder Mostert van wonen is trots. ‘Vanuit Hoornes samen in Beweging hebben Dunavie en het Welzijnskwartier elkaar nog béter leren kennen. Vanuit de gemeente Katwijk ben ik dan ook trots dat we binnen dit project met de partners handen en voeten geven aan een merkbaar mooiere wijk voor de bewoners van de Hoornes. Daarom ben ik vandaag ook aanwezig om mijn handen uit de mouwen te steken!’.

Huurders doen het allemaal zelf

Zij geven de gewassen water, onderhouden de moestuin en verdelen de oogst. Zo zijn ze actief bezig en komen ze laagdrempelig met andere bewoners in contact. ‘We vinden het enorm leuk dat bewoners zelf actief zijn. Dunavie en het Welzijnskwartier zorgen ervoor dat het idee daadwerkelijk gerealiseerd wordt, wij begeleiden, maar de bewoners krijgen alle eer’, vertellen Claire en Joost van het Welzijnskwartier.

Participatie is pas net gestart

Buiten de moestuin om zijn er nog tal van andere projecten Zo wordt er in en om de Torenflats onderhoud gepleegd. Huurders kiezen zelf welke kleuren de entree en liften krijgen. Elke flat kiest zo met de huurders zelf de nieuwe kleur. Nu er weer meer mogelijk is, gaan we nog veel meer organiseren. Dunavie is net als het Welzijnskwartier en de gemeente, partner in het project ‘Hoornes samen in beweging’, waarmee samen met 11 partners de wijk ontwikkeld wordt tot een sociale, groene en fijne plek om te wonen.