Kalkoven

Hoe kan Kalkoven aardgasvrij worden?

Gemeente Katwijk en woningcorporatie Dunavie zoeken al geruime tijd naar de beste manier om een betaalbaar en betrouwbaar warmtenet aan te leggen in Kalkoven: de eerste wijk in Katwijk die mogelijk een warmtenet krijgt. Maar het duurt langer dan verwacht om dit te regelen.

Eind vorig jaar zocht de gemeente een warmtebedrijf om in Kalkoven betaalbare warmte te leveren. Het is niet gelukt om hiervoor een warmtebedrijf te vinden, omdat de prijzen voor energie en materialen erg hoog zijn geworden. Ook is er onzekerheid zolang de nieuwe warmtewet is vertraagd. Warmtebedrijven willen eerst weten wat de regels zijn voordat ze meedoen.

Maar Katwijk en Dunavie willen nog steeds betaalbare warmte voor de wijk. Ze hebben afgelopen zomer hiernaar onderzoek laten doen. Nu werken ze aan een aangepast plan om Kalkoven aardgasvrij te maken. In dit plan gebruiken ze ook nieuwe kennis over het gebruik van warmte uit water en de bodem. De gemeenteraad zal dit plan aan het einde van het jaar bespreken en beslissen wat ze moeten doen.