Feestelijke eerste paal geslagen project Oeverpolder met stikstofarme heimachine
Aan de Jaap Bergmanstraat in Hoornes Katwijk vierde Dunavie en KBM Groep maandag 2 maart de bouw van de 52 duurzame sociale huurwoningen van project Oeverpolder. Dit feestelijke moment is samen met de gemeente, omwonenden en andere betrokkenen gevierd door het slaan van een heipaal met een stikstofarme heimachine. Naar verwachting worden de woningen in maart 2021 opgeleverd.
Duurzaam bouwen
Oeverpolder ligt op 800 meter van Natura 2000-gebied Coepelduynen en circa 2000 meter van Berkheide/Meijendel. Samen met KBM en milieutechnisch adviesbureau IDDS is vorig jaar zomer een plan gemaakt om de overschrijding van de stikstofnorm terug te brengen naar de nieuwe norm. Voor de bouwfase is er een combinatie van materieel en voertuigen uitgezocht die de stikstofuitstoot aanzienlijk vermindert. “Het is ons gelukt om een lijst van ‘schoon’ materieel zoals een heimachine en een hijskraan beschikbaar te stellen binnen de bouwplanning van het project”, aldus Willem van der Plas, directeur KBM. Adviesbureau IDDS heeft berekend dat Dunavie ook voor de gebruiksfase onder de norm blijft. De woningen worden namelijk niet alleen stikstofarm gebouwd, maar ook aardgasvrij opgeleverd.
De natuur een handje helpen
Pierre Sponselee interim directeur-bestuurder van Dunavie: “Niet alleen bouwen van sociale huurwoningen is belangrijk voor Dunavie maar steeds vaker beseffen we ons hoe belangrijk een gezonde leefomgeving is. Daarom moeten we met zorg omgaan met onze natuur en het milieu en ons inzetten om bijvoorbeeld stikstofuitstoot te beperken.”Om de natuur een handje te helpen overhandigde Sponselee een insectenhotel aan wethouder Wonen Gerard Mostert. Het insectenhotel krijgt bij de oplevering van het project een mooi plekje dichtbij de wadi die de gemeente aanlegt, beloofde Mostert. De voorzitter van de bewonerscommissie Jaap Bergmanstraat ontving een vlinderkast.
Mooi voorbeeld voor bouwinitiatieven
Wethouder Gerard Mostert: “Ik ben heel blij dat Dunavie en KBM een antwoord hebben op de stikstofproblematiek en dat we starten met bouwen van sociale huurwoningen. Ik beschouw dit als een mooi voorbeeld voor alle bouwinitiatieven in de gemeente. Het is belangrijk dat we doorbouwen in de gemeente en dat we samen nadenken over innovatieve duurzame oplossingen”.
Appartementen met bodemwarmtepomp en zonnepanelen
De 52 twee -en driekamerappartementen van 55 tot 87 m2 krijgen een bodemwarmtepomp en 6 zonnepanelen per woning met energielabel A+++. Bijkomend voordeel is dat de woningen niet alleen lekker warm zijn in de winter maar ook heerlijk koel in de zomerperiode en dat de 20 tweekwamerwoningen en 32 driekamerwoningen allemaal bereikbaar zijn met een lift.
Planning
KBM en Dunavie streven ernaar om de 52 appartementen in 52 weken te bouwen. Dit is onder andere afhankelijk van factoren zoals het weer. ‘We verwachten in maart 2021 klaar te zijn’, aldus Willem van der Plas. Geïnteresseerden moeten nog even geduld hebben. Dunavie streeft ernaar de woningen eind januari 2021 in de verhuur aan te bieden.